• Puzzle turnaj

          • A čo tak vymyslieť súťaž pre deti, ktorá by nebola o pohybe svalov, ale o pohybe mozgových buniek, očí a postrehu? Deti ani netušili, že je možné aj takto súťažiť. Utvorili si dvojice a začali s časomierou bojovať pri skladaní PUZZLE so 77 dielikmi obrazca od Andyho Warhola – „Zrodenie venuše“.

            Mali by ste vidieť, ako sa dokázali sústrediť, ako bojovali s každým dielikom, len aby čím skôr zapadol tam, kde má… Neuveriteľná súťaživosť, radosť zo zloženia obrazu, parádne časy – to sa rovná pohoda a dobrá nálada počas štátneho sviatku vo výchove!

            Najrýchlejšia „dvojka“ zložila obraz za 15 minút, najpomalšia za 26 minút. Skvelé výkony, gratulujeme!

          • Svetový deň Červeného kríža

          • Svetový deň Červeného kríža má svoje miesto v kalendári významných dní, dňa 8.5.

            Pre deti sme, síce o deň skôr, pripravili zaujímavý deň plný poučných prednášok, kvízov, praktickej činnosti a rôznych súťaží. Ráno sa deti od našej zdravotnej sestry dozvedeli veľmi poučné informácie týkajúce sa potreby hygieny a umývania rúk (taktiež bol 5.5. svetový deň hygieny rúk), následne sa dozvedeli, ako bez obáv poskytnúť prvú pomoc pri zástave srdca, pomoc pri zlomeninách, pomoc pri zasiahnutí elektrickým prúdom, pomoc pri akomkoľvek krvácaní…Naša pani zdravotná sestra, ako ju familiárne u nás voláme – pani Alenka, je skrátka okrem zdravotnej sestry i úžasná rečníčka a prednášajúca. Deti ju počúvali hádam i s otvorenými ústami, pri ukážkach sa zapájali, chceli byť figurantmi a taktiež si chceli všetci vyskúšať ako správne a kedy treba urobiť masáž srdca, uložiť pacienta do stabilizovanej polohy… Alenka ďakujeme krásne, si úžasná!

            Náš deň pokračoval, prepracovaným kvízom pre deti, ktorý pripravila a vyhodnotila pani zástupkyňa. Nasledovali edukačné videá, kde sa žiaci dozvedeli kto bol Henry Dunant, ktorý po bitke pri Solferine v severnom Taliansku, kde sa stretli vojská Francúzska a Rakúska, zostalo 40 000 mŕtvych a tisíce ranených zostalo ležať bez povšimnutia v dôsledku nedostatku vojenských lekárov. Ako sa jeho slová Siamo tutti fratelli (všetci sme bratia) dostali do povedomia a otvárali srdcia dobrovoľníkov, ktorí pomáhali všetkým raneným bez zisťovania, kto je priateľ a kto nepriateľ. A hlavne ako sa Dunant vrátil domov do Švajčiarska a napísal knihu „Spomienka na Solferino“, ktorá mala veľký vplyv na vládnuce rody v Európe a návrhy z knihy dostali konkrétnu podobu – Červený kríž.

            Inými edukačnými videami sa deti preniesli priamo do záchranných akcií z praxe záchranárov, lekárov i významných osobností Slovenska. Pozreli a zaspievali si známu Separovu pieseň KPR a krásny deň sme ukončili športovaním a streľbou zo vzduchovej zbrane, vyhodnotili sme víťazov dňa…

            Emócie? Pocity? Každý si odniesol svoje a nám ostáva veriť a dúfať, že tento deň dal každému žiakovi aspoň kúsok povedomia o potrebe pomôcť ľuďom a nie len v situáciách, kedy to zjavne potrebujú.

          • Nedeľný výlet na hrad Devín

          • Hrad Devín je ruina nachádzajúca sa nad notoricky známym sútokom Moravy a Dunaja. Týči sa nad mestskou časťou Bratislavy s rovnomenným názvom – Devín. Tento hrad patrí k najstarším a najpopulárnejším na Slovensku. Hrad vďaka svojej polohe a histórií predstavuje tiež jedno z najvýznamnejších historických miest strednej Európy.

            A práve tento hrad si žiaci spoločne s vychovávateľmi vybrali na spestrenie krásnej, slnečnej nedele 5.5.2024.

            Už po príchode na parkovisko bolo jasné, že to bola správna voľba. Široké úsmevy detí hovoria za všetko! Prekrásne, priam magické prostredie hradu a tie výhľady! Kto tam ešte nebol, skúste si ho zaradiť do svojich tipov na výlety.

            Ďakujeme vychovávateľom za krásne spestrenie popoludnia.

          • Ako postupovať po odchode z RC?

          • O chvíľu budú mať ďalší naši zverenci 18 rokov a bude to pre nich veľký deň! A to nie len v tom, že opustia naše brány a stanú sa z nich dospelí mladí ľudia, ktorí budú samostatní vo svojom konaní, rozhodovaní a v ďalšom životnom smerovaní. Z toho dôvodu sme aj pre nich, dňa 3.5.2024, pripravili edukačnú exkurziu na Úrade práce v Malackách. Vedúci Oddelenia sprostredkovania práce Ing. Mgr. Erik Schild, zhrnul všetky základné informácie o potrebe zaevidovania sa na ÚP, z toho plynúce možné výhody, kedy si môžu za určitých podmienok chlapci spraviť rôzne rekvalifikačné kurzy alebo kurz na vysokozdvižný vozík, ale najmä ak sa chlapcom nepodarí nájsť si trvalé pracovné zaradenie, tak pri včasnej evidencii na ÚP sa nebudú dostávať do dlžôb. (zdravotné poistenie a sociálne poistenie bude po zaevidovaní sa na ÚP za nich hradiť štát).

            Následne chlapci absolvovali aj prednášku z Bezplatnej dlhovej poradne v Malackách, kde ich zamestnankyne oboznámili o existencii daných poradní v každom okresnom meste. Dozvedeli sa, ako prebieha stretnutie klientov, ktorí potrebujú pomôcť v ťažkých životných situáciách súvisiacich s finančnými problémami, s hromadením upomienok, výziev na zaplatenie dlhov a následným psychickým tlakom na človeka. V BDP sa klientovi preto venujú komplexne – integrovaním ekonomického, právneho a psychologického poradenstva.

            No a pre odľahčenie, aká by to bola exkurzia bez dobrej pizze? Objednávku zvládli chlapci sami, slušne sa správali i v prostredí reštaurácie… no veru, veď sú z nich skoro dospelí!

            Držíme chlapcom palce v ďalšom životnom smerovaní!

          • Voľné pracovné miesta na našej škole

          •  Učiteľ/ka pre nižšie stredné vzdelávanie (2. stupeň ZŠ)

            Školský špeciálny pedagóg/ ička

            Špeciálny pedagóg/ička

            Psychológ/ička

            Liečebný pedagóg/ička

             

             

            Úväzok:100%

            Požiadavky: splnenie kvalifikačných predpokladov

                              - morálna bezúhonnosť, zdravotná spôsobilosť

                               - pozitívny prístup k práci, ochota, flexibilita, komunikatívnosť

          • Vo výchove sa nezaháľa

          • Kto nebol na Roštúne, nevie o čo prichádza! – vyhlásili v sobotu 6.4.2024 naši vychovávatelia. Všetci sa pustili do prípravy, ktorá nemohla chýbať! Správna obuv, dostatok tekutín a niečo pod zub… Ej! – veruže pri výstupe boli aj ťažké chvíle! Nevzdal to však nikto z nás! Predsa len vidieť lietať vtáky pod sebou a zažiť najkrajšie výhľady na Malé Karpaty, nás všetkých ťahalo vpred. Už len pár krokov a sme tam! Veruže to boli výhľady pre Bohov!

            Po príchode do zariadenia boli síce všetci unavení, ale šťastní. Veď počas turistiky sme mali krásne počasie, videli sme Malé Karpaty z vtáčej perspektívy – z veže na Roštúne, potrénovali na svojej kondícii.

            Ďakujeme vychovávateľom za pekné zážitky!

          • Prvé jarné lúče vo výchove

          • Je priam neuveriteľné, čo s ľudským organizmom spravia prvé jarné, slnečné lúče! Naši študenti majú šťastie, lebo i pani vychovávateľky a páni vychovávatelia sa tešia, že je tu konečne, po dlhej zime vytúžená jar a s ňou i prvé slnečné lúče. 

            V čase trávenia voľného času a v rámci školských krúžkov, si vychovávatelia pripravili aktívne popoludnia, kedy sa vybrali na krásnu turistiku v blízkom okolí do tzv. Deravej skaly v Plaveckom Mikuláši, alebo opekanie v priľahlom parku zariadenia. Chlapci si museli zadovážiť a pripraviť drevo, rozdúchať oheň, zabezpečiť palice a mohli začať opekať špekáčiky. Pýtate sa, aké boli? Nech sa páči, pozrite si fotogalériu, ktorá hovorí za všetko - tá Vás navedie na správnu odpoveď!

            Medzi hlavné ciele týchto spoločných aktivít nepatrí iba chuť opečených špekáčikov. To je už len "čerešnička na torte". Hlavným cieľom je vytvorenie príjemných spoločných chvíľ v zariadení, hľadanie empatie a spolupatričnosti a v neposlednom rade uvoľnenie napätia, mysle, vyčarenie úsmevu na tvárach "našich" detí. 

            Dúfame, že takýchto pekných, slnečných dní prežitých v dobrej nálade bude ešte veľmi veľa.

          • KOPANEC – divadelné predstavenie v spojitosti s medzinárodným dňom bez násilia

          •  

            Náhoda? Alebo len presne načasovaný ďalší kultúrny zážitok v divadle Jána Palárika v Trnave? Kopanec je strhujúci príbeh troch mladých chlapcov, ktorí brutálne zavraždili svojho kamaráta, sedemnásťročného Marinusa….

            Medzinárodný deň bez násilia, ktorý pripadá na 4. apríl, iniciovali v roku 1996 v Texase. Vznikol na podnet spomienky na Martina Luthera Kinga, ktorý bol vodcom boja za práva černošského obyvateľstva v USA a dňa 4.4.1968 bol zavraždený.

            Násilie je uplatňovanie sily voči niekomu inému. V živote sa bohužiaľ stretávame s rôznymi formami násilia. Často ide o domáce násilie páchané formou fyzického, psychického, sexuálneho týrania, šikany alebo iného zneužívania, pri ktorých sú porušované základné ľudské práva. Z tohto dôvodu je tento deň celosvetovo venovaný prevencii a eliminácii páchania protispoločenskej činnosti. Základnou formou prevencie je zdravé rodinné prostredie a milujúca rodina, školská výchova a etický základ spoločnosti ako takej.

            Predstavenie s príznačným názvom Kopanec bol silným a emotívnym zážitkom, ktorý bol ukončený živou diskusiou po predstavení. Naši žiaci príbeh silno prežívali, zamýšľali sa nad dejom a aktívne o ňom diskutovali.

            Ďakujeme za príležitosť zúčastniť sa tohto silno-emotívneho kultúrneho zážitku.

          • Svetový deň vody

          • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi.“ (Leonardo da Vinci)

             

            Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Pani zástupkyňa si na tento deň pre žiakov pripravila zaujímavú prednášku spojenú s ekologickým kvízom. Žiaci sa dozvedeli nové informácie, ktoré si v závere kvízu overili krátkym testom.

          • Školský stolnotenisový turnaj

          • Spestrenie školských dní športovou aktivitou je vždy správna voľba! Dňa 21.3.2024 sa konalo školské kolo stolnotenisového turnaja, kde si všetci prihlásení žiaci zmerali svoje sily. No a ako býva v športe vždy zvykom, víťaz je vždy len jeden!

            1. miesto: Filip HORVÁTH
            2. miesto: Ľuboš HROMIAK
            3. miesto: Štefan PINTER

             

          • Viete prečo je Marec mesiac kníh?

          • "Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy.

            Preto sme si i my, v našej škole, pripravili súťaž pre našich žiakov, ktorá súvisela s knihami. Deti si s radosťou v priestoroch knižnice zahrali knižné BINGO a taktiež si mohli prečítať svoju obľúbenú knihu.

          • Prípravy na Veľkú noc

          • Naše deti už začali s prípravami na Veľkú noc. Napriek tomu, že sviatky jari budú až o mesiac, deti si na hodinách informatiky začali osvojovať techniku výroby elektronických pohľadníc. Veruže nie je to až tak jednoduché. Už ste niekedy vyrobili e-pohľadnicu i Vy?

            No a aká by to bola Veľká noc, bez maľovaných vajíčok? I keď sú to chlapci v pubert, zvládli celkom pekne!

          • Prázdniny v plnom prúde

          • Tí žiaci, ktorí nemali toľko šťastia a nedostali sa na prázdniny ku svojim blízkym alebo rodinám, trávia čas prázdnin nielen leňošením pri televízii.

            Dňa 5.3.2024 im vychovávatelia pripravili turisticko – poznávacie prekvapenie, výstup na zrúcaninu hradu Korlátko, v lokalite Cerová – Lieskové. Chlapci sa zaujímali o históriu hradu, užívali si pobyt v prírode. Obdivovali i modernú stavbu, konkrétne veterné vrtule, ktoré sa majestátne týčia na priľahlom kopci nad hradom.

            Ďakujeme vychovávateľom za spestrenie prázdnin!

          • História, na ktorú nezabúdame

          • V období 2. svetovej vojny boli v Seredi, Novákoch a Vyhniach vybudované pracovné a koncentračné tábory pre Židov, odkiaľ boli vypravované deportačné vlaky do koncentračných táborov na územia okupované nacistami. Väčšina deportovaných Židov sa už naspäť nikdy nevrátila. Táborové objekty v Novákoch a Vyhniach sa nezachovali, tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenskej republiky. Pravidelne sa tu konajú pietne spomienky v Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. septembra).

            Nakoľko ani našim vychovávateľom nie je táto časť histórie ľahostajná, rozhodli sa, že zoberú žiakov na exkurziu a priblížia im históriu priamo pri pamätníku.

        • Rozvrh
          • Rozvrh

          • Pozrite si alebo vytlačte Váš aktuálny rozvrh. Rozvrh bol naposledy publikovaný: 16. 4. 2024
        • Suplovanie
          • Suplovanie

          • Pozrite si suplovanie a iné každodenné zmeny v rozvrhu. Posledné suplovanie bolo vypublikované: 8. 5. 2024
        • Používateľské kontá
          • Používateľské kontá

          • Je možné, že niektoré časti stránky uvidíte len po prihlásení. Ak ste Vaše heslo zabudli, prosím použite odkaz “Neviem prihlasovacie meno alebo heslo” a zadajte Váš email. Ak ste heslo zo školy ešte nedostali, prosím počkajte, kým škola systém rozbehne.