• Svetový deň vody

          • „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi.“ (Leonardo da Vinci)

             

            Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.

            Pani zástupkyňa si na tento deň pre žiakov pripravila zaujímavú prednášku spojenú s ekologickým kvízom. Žiaci sa dozvedeli nové informácie, ktoré si v závere kvízu overili krátkym testom.

          • Školský stolnotenisový turnaj

          • Spestrenie školských dní športovou aktivitou je vždy správna voľba! Dňa 21.3.2024 sa konalo školské kolo stolnotenisového turnaja, kde si všetci prihlásení žiaci zmerali svoje sily. No a ako býva v športe vždy zvykom, víťaz je vždy len jeden!

            1. miesto: Filip HORVÁTH
            2. miesto: Ľuboš HROMIAK
            3. miesto: Štefan PINTER

             

          • Viete prečo je Marec mesiac kníh?

          • "Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry

            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 225 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je už od roku 1955 v bývalom Československu marec považovaný za mesiac knihy.

            Preto sme si i my, v našej škole, pripravili súťaž pre našich žiakov, ktorá súvisela s knihami. Deti si s radosťou v priestoroch knižnice zahrali knižné BINGO a taktiež si mohli prečítať svoju obľúbenú knihu.

          • Prípravy na Veľkú noc

          • Naše deti už začali s prípravami na Veľkú noc. Napriek tomu, že sviatky jari budú až o mesiac, deti si na hodinách informatiky začali osvojovať techniku výroby elektronických pohľadníc. Veruže nie je to až tak jednoduché. Už ste niekedy vyrobili e-pohľadnicu i Vy?

            No a aká by to bola Veľká noc, bez maľovaných vajíčok? I keď sú to chlapci v pubert, zvládli celkom pekne!

          • Prázdniny v plnom prúde

          • Tí žiaci, ktorí nemali toľko šťastia a nedostali sa na prázdniny ku svojim blízkym alebo rodinám, trávia čas prázdnin nielen leňošením pri televízii.

            Dňa 5.3.2024 im vychovávatelia pripravili turisticko – poznávacie prekvapenie, výstup na zrúcaninu hradu Korlátko, v lokalite Cerová – Lieskové. Chlapci sa zaujímali o históriu hradu, užívali si pobyt v prírode. Obdivovali i modernú stavbu, konkrétne veterné vrtule, ktoré sa majestátne týčia na priľahlom kopci nad hradom.

            Ďakujeme vychovávateľom za spestrenie prázdnin!

          • História, na ktorú nezabúdame

          • V období 2. svetovej vojny boli v Seredi, Novákoch a Vyhniach vybudované pracovné a koncentračné tábory pre Židov, odkiaľ boli vypravované deportačné vlaky do koncentračných táborov na územia okupované nacistami. Väčšina deportovaných Židov sa už naspäť nikdy nevrátila. Táborové objekty v Novákoch a Vyhniach sa nezachovali, tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenskej republiky. Pravidelne sa tu konajú pietne spomienky v Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. septembra).

            Nakoľko ani našim vychovávateľom nie je táto časť histórie ľahostajná, rozhodli sa, že zoberú žiakov na exkurziu a priblížia im históriu priamo pri pamätníku.